Pohjan Prikaati  | Perinnejoukot | Pohjan Prikaatin Kilta | Linkit

Sotilaskoti

Sotilaskotiyhdistyksen toimintamahdollisuudet paranivat vuosien mittaan. Uuden miehistöruokalan valmistuttua voitiin luopua vanhan lottakanttiinin parakista ja siirtyä entiseen ruokasaliin, tosin tilapäisesti. Laanilan ja Tuiran sotilaskodeista voitiin luopua sitä mukaa, kun yksiköt siirtyivät kasarmialueelle ja parakkialueista luovuttiin.

Lokakuun 10. päivänä 1957 vihittiin Oulun kasarmialueella käyttöön uusi tilava sotilaskoti. Rakennuksessa oli tavanmukaisen kanttiiniosan ja suuren salin lisäksi alakerrassa suuri aula pöytätennistä, shakinpeluuta ja lehtien lukemista varten sekä niin sanottu hiljainen huone. Lisäksi oli rakennuksessa  leipomo ajanmukaisine työkoneineen, asuinhuoneita kodin hoitajatarta ja työntekijöitä varten sekä johtokunnan huone ja vierashuoneita. Maamme suurin sotilaskoti osoittautui pian liian pieneksi juhlatilaisuuksia varten, mutta epäkohta korjautui itsestään, kun kasarmialueelle sijoitettiin tykistörykmentti eikä prikaati.

Oulun kasarmialueen sotilaskoti oli aikanaan poikkeus vallitsevasta käytännöstä, jonka mukaan yhdistykset vastasivat kotien rakentamisesta valtion maalle. Puolustusministeri Emil Skogin aloitteesta päätettiin, että puolustusministeriö rakentaa sotilaskodit kasarmialueelle ja luovuttaa ne yhdistyksen käyttöön; yhdistys huolehtii niiden sisustamisesta.

Lähdeluettelo:

  1. Roudasmaa, Stig: Pohjan Prikaatin historia 1626 - 1983
  2. Hiltula Katri, Sotilaskoti–"Keidas keskellä kasarmia". Oulun sotilaskotiyhdistys ry vuosina 1918–2005. 2006

Sivua päivitetty 12.03.2008

pekka.hiitola@elisanet.fi