Pohjan Prikaati  | Perinnejoukot | Pohjan Prikaatin Kilta | Linkit

Oulun Upseerikerho

Aika, jolloin prikaati oli Oulun kasarmialueella, yhdisti kantahenkilökuntaa entisestään. Asuttiin samalla alueella, ja kerhoelämä, jolla oli siihen aikaan keskeinen asema, vilkastui. Upseerikerho oli ollut sotien jäljiltä kehnossa kunnossa, ja alkuvuosina oli osaa siitä käytetty poikamiesasuntolana. Jalkaväkirykmentti 1:n rakennusmestari Niilo Nurmi pani korjaustyöt alulle, ja Aune (Axa) Nurmi palkattiin emännöitsijäksi. Hankittiin uutta kalustoa, ja vanha alkuperäinen valkoinen kalusto kannettiin alas ullakolta.

Toiminta oli vireätä, poikamiesupseereja paljon ja perheellisetkin olivat huvittelunhaluisia. Eversti Könösen ja Hannilan johdolla järjestettiin upseereille rouvineen vanhojen tanssien kursseja, joissa opettajina olivat voimistelunopettaja Eila Varmanen ja vänrikki J. Jussila. Muut oululaiset huomasivat kerhon tarjoamat mahdollisuudet; muun muassa Oulun Bridgekerho ja Pohjan Laulu ovat vuosikymmenet pitäneet tilaisuuksiaan upseerikerholla.

Kerhoilla vietettiin säännöllisesti itsenäisyyspäivää, puolustusvoimien lippupäivää ja prikaatin vuosipäivää, joiden lisäksi tulivat muut eri yhteisöjen pitämät juhlatilaisuudet kuten Kadettikunnan vuosipäivä. Näissä samoin kuin muissakin illanistujaisissa oli ongelmana alkoholin tarjoilu. Kerhoilla ei alkuaan ollut anniskeluoikeuksia, mutta kerhotiloissa sai nauttia "omia eväitä". Asia järjestyi joustavasti siten, että jäsenet luovuttivat kerhon emännälle viinakortit ja hän huolehti viinakaapin täydentämisestä. Tarjoilu tapahtui kuin ravintolassa konsanaan.

Lähdeluettelo:

  1. Roudasmaa, Stig: Pohjan Prikaatin historia 1626 - 1983

Sivua päivitetty 12.03.2008

pekka.hiitola@elisanet.fi